Безплатна доставка над 100 лв | Лесно връщане на продукти до 14 дни | Свържи се с нас: 02 995 00 51
ХИЛЯДИ ДОБРИ РЕШЕНИЯ ЗА ЛЕД ОСВЕТЛЕНИЕТО
Категории

0

LED осветлението играе важна роля в плана за намаление на консумацията на енергия на ЕС

Дата: 2013-10-16

За изпълнението на 10 годишния план за устойчив растеж и излизане от кризата - "Европа 2020", ЕС води енергийна политика фокусирана върху уползотворяване на конкурентните предимства на технологиите в областта на възобновяемата енергия и енергийната ефективност. За разлика от богатите на природни ресурси САЩ и Канада, страните членки на ЕС са силно зависими от Русия за доставките на природен газ и от страните от Близкият Изток – на петрол. Именно тази геополитическа обстановка и зависимост са основните мотиви зад решителните действия отностно повишаване на енергийната ефективност сред страните–членки на ЕС.

Основната цел на ЕС е да намали с 20% консумацията на енергия до 2020 като се увеличи ефективността по цялата енергийна мрежа от генерирането, през преноса и потреблението. Една от основните насоки е насочена към повишаване на енергийната ефективност в сферата на промишленото и битовото осветление. Първата стъпка на ЕС бе да забрани използването на крушки с нажежаеми жички от и над 100 вата и да поощрява използването на лумисцентно и LED осветление.

Специално по този случай ЕК е изготвила редица документи и упътвания, за да улесни прехода към по-ефективните форми на осветление. Производителите на LED крушки, прожектори, ленти и т.н са задължени да добавят върху опаковката на продуктите си съответната информация за основните характеристики на продукта. По-долу може да се запознаете по-подробно с някои от най-важните характеристики на LED крушките.

Работна температура

При избора на LED осветително тяло (крушка, прожектор) е добре да имате ясна представа за условията, при които ще работи продукта. Например, ако избирате външно осветително тяло за двора е добре да закупите продукт, който работи при минусови температури. В противен случай рискувате силата на светлината да отслабне през студените зимни дни и нощи.

Цветна температура

Този показател се отнася за интензитетът и цветът на светене и се измерва в келвини (К). Съответно колкото по-висока стойност в келвини има една LED крушка, толкова по-студено свети тя. Такъв тип осветление е подходящ за промишлен цех или офис помещение. Ако иската да закупите крушка за дома си и искате по-мека и топла светлина, то тогава трябва да търсите продукт с по-ниска стойност в келвини между 2700К и 3000К.

Произведена светлина

Показва проиведената светлина от крушката в единици, наречени лумени (lm). Този показател за ефективност се счита за много по точен от определяне на крушката по нейната мощност както беше при волфрамовите крушки. Основната идея за тази промяна е, че вече крушки с различна мощност могат да произведат еднакво количество светлина – обикновена крушка от 60 вата и LED крушка от 9 вата.

Продължителност на живота

Чрез този показател производителят трябва да посочи върху опаковката на продукта колко часа е очакваната продължителност на работа на LED чипа в осветителното тяло.

Бързина на загряване

Тази харектеристика се отнася за времето, за което крушката достига до пълната си сила на светене. Например, на някои луминисцентни крушки им е нужна минута докато достигнат 60% от силата си на светене. При LED осветлението този проблем липса, защото LED крушките мигновенно достигат максимална ефективност на светене.

Размери на крушката

LED крушките се произвеждат да отговарят по размер и характеристики отговарящи на старите стандартни крушки, но преди да ги замените с нови е важно да проверите дали новата крушка ще пасне на фасонката в дома ви.